Biricik Forum Sitesi Biricik Paylaşım ve Eğlence Forum

Biricik Forum Sitesi Biricik Paylaşım ve Eğlence Forum (https://www.biricik.gen.tr/)
-   Web sitelerinden son haberler ve gelişmeler (https://www.biricik.gen.tr/web-sitelerinden-son-haberler-ve-gelismeler/)
-   -   Narenciye Fidanları (https://www.biricik.gen.tr/web-sitelerinden-son-haberler-ve-gelismeler/3556-narenciye-fidanlari.html)

seoptimizas 10/11/2016 02:34

Narenciye Fidanları
 
http://www.fidancılık.com/image/catalog/logom.png
Değerli arkadaşlar, ceviz yetiştiriciliğinin ve diğer meyve yetiştiriciliğinin tümünde olduğu gibi öncelikle bahçe nasıl kurulacak onu iyi bilmeliyiz. Bahçe kurulumu hassas bir konudur. Birçok yetiştiriciliğe yeni girecek olan üreticilerimiz için ne kadar basit gibi görünse de bunca bilgi kirliliği içerisinde doğruyu bulmak oldukça zor.

Ceviz yetiştiriciliği son yıllarımızın revaçta olan üretim çeşitlerinden birisi haline gelmiş ve ceviz yetiştirip ticaretini yaparak para kazanma hayali olan bir çok çiftçimizin duygularıyla oynanmış ve hayal kırıklığına uğratılmıştır. Burada birçok faktör söz konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu faktörlere yazımın ilerleyen kısımlarında değineceğim.

Öncelikle ceviz fidanı dikeceğimiz, ceviz fidanları bahçesi yapmayı düşündüğümüz yeri incelemeliyiz. Toprak analizleri bakın toprak analizleri yaptırmalıyız. Yani bir kaç farklı yükseklikten analizler yaptırmalıyız. Basitçe toprak analizleri sonucu ilk adım olarak toprak yapımız uygun mu bunu anlamalıyız.

Arkadaşlar ceviz anlatıldığı kadar kolay yetişen bir ağaç değildir bunu öncelikle anlamalıyız. Her yerde cevizin çok kolay yetiştirildiği hiç bir şey yapmamıza gerek olmadığı gibi şeyler dolaşmakta bunlar oldukça yanlış şeylerdir. Ceviz yetiştiriciliği çok hassas bir konudur ve her uygulama zamanında, programlı ve doğru yapılmalıdır. Çok fazla hata kabul etmez. Her yapılan hata sizi yetiştiricilik yaptığınız yıllara göre geriye götürecektir ki yeni başlayansanız eğer baştan yanlış uygulamalarla bahçeniz ölmeye başlayacaktır. Ülkemizde cevizle ilgili o kadar çok rant oluştu ki bu nedenle bir çok yanlış uygulama ortada dolaşmaktadır. Bu yanlışlar ceviz fidanından başlamaktadır. Özellikle ceviz fidanı ile ilgili çıkan yanlışlıklar sadece fidan şirketlerinin satış yapmak için piyasaya sunduğu saçma sapan kötü fidanlar yüzünden bir çok üreticinin canını yakmakta ve hayal kırıklığına uğratmaktadır. Kimsenin birinin emeğiyle oynamasına hakkı yoktur bu çok yanlıştır.

Arkadaşlar ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyorsak ve bundan para kazanıp emeklerimizin boşa çıkmasını istemiyorsak eğer Ülkemizde ceviz konusunda uzmanlaşmış benim gibi başka arkadaşlarımızdan danışmanlık hizmetleri almanız gerekmektedir. Bizler ceviz konusunda ve diğer bahçe kurulumu meyvecilik konularında senelerce edindiğimiz tecrübelerimizi kullanarak sizlere hizmet vermekteyiz. Biraz düşünün ticari boyutu olan bir bahçe kuruyorsunuz bir çok para harcıyorsunuz ama bilginiz kısıtlı ve yaptığınızın doğruluğundan emin değilsiniz. Bu ne kadar yanlış bir durum. Ceviz bahçesi kurulumunda en baştan doğru hareket ederseniz eğer kazanırsınız. Sonradan yapılacak uygulamalar sizi hep zaman kaybına uğratacaktır. Tecrübe kolay edinilmiyor bilgi kolay kazanılacak bir şey değildir değerli arkadaşlar buna saygı duymalı ve işi bilen bizlere danışmalısınız.Özellikle ceviz fidanı ile ilgili çıkan yanlışlıklar sadece fidan şirketlerinin satış yapmak için piyasaya sunduğu saçma sapan kötü fidanlar yüzünden bir çok üreticinin canını yakmakta ve hayal kırıklığına uğratmaktadır. Kimsenin birinin emeğiyle oynamasına hakkı yoktur bu çok yanlıştır.

Arkadaşlar ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyorsak ve bundan para kazanıp emeklerimizin boşa çıkmasını istemiyorsak eğer Ülkemizde ceviz konusunda uzmanlaşmış benim gibi başka arkadaşlarımızdan danışmanlık hizmetleri almanız gerekmektedir. Bizler ceviz konusunda ve diğer bahçe kurulumu meyvecilik konularında senelerce edindiğimiz tecrübelerimizi kullanarak sizlere hizmet vermekteyiz. Biraz düşünün ticari boyutu olan bir bahçe kuruyorsunuz bir çok para harcıyorsunuz ama bilginiz kısıtlı ve yaptığınızın doğruluğundan emin değilsiniz. Bu ne kadar yanlış bir durum. Ceviz bahçesi kurulumunda en baştan doğru hareket ederseniz eğer kazanırsınız. Sonradan yapılacak uygulamalar sizi hep zaman kaybına uğratacaktır. Tecrübe kolay edinilmiyor bilgi kolay kazanılacak bir şey değildir değerli arkadaşlar buna saygı duymalı ve işi bilen bizlere danışmalısınız. 2012 yılından beri yaptığım çeşitli danışmalık hizmetlerimle Ülkemize hep katkı sağlamaya çalışmış ve doğru tarımı aşılamak için mücadele verdim. Doğru tarım ve bilinçli üretim için doğru insanlarla çalışmalı ve doğru uygulamalar yapılmalıdır.

10 dönüm (dekar) arazinizde olsa 500 dönüm (dekar) arazinizde olsa ceviz yetiştiriciliği konusunda doğru başlangıçlarla başarılı olabilirsiniz. Ceviz bahçelerinde budama zamanının yeni geçmiş olduğu şu zamanlarda güzel ve doğru bir budama yapmış olduğunuzu umuyorum. Budama tüm meyve ağaçlarında olduğu gibi ceviz ağaçlarında da oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Zira ağaçlarımıza zarar vermemiz budama ile çok kolaydır. Bu nedenle her zaman söylediğim gibi uzaman kişilerle çalışmalar yapmakta fayda vardır. Budamadan sonraki aşamamız da önümüzde iyi bir sulama periyodu oluşturmak gelmektedir. Bölgelerin iklimsel özelliklerine göre değişmekle beraber sulamayı kısaca anlatacak olursak sulama zamanları ve sulama miktarı çok önemlidir.

Sulama zamanı olarak ülkemiz sıcaklık ortalamasına bakarsak Haziran ayı gibi kapama Ceviz bahçelerimizde sulamaya başlanması doğru olacaktır. Tabi ki bu bölgesel olarak Mayıs ayı ortası gibi de başlayabilmektedir. Bu durum havanın sıcaklık şartlarına göre sizlerin tayin etmesi gerekir.

Haziran ayında sulamaya başlayacak olarak düşünürsek;

Haziran ayının ilk haftası kendimize bir gün belirleyelim. Bu haftanın herhangi bir günü olabilir. Biz Salı günü olarak alalım. Sulamayı haftalık periyotlar halinde düzenli olarak tekrarlamamız gerekir. Özetlersek,

Haziran ayı ilk haftası salı günü ikinci haftası salı günü üçüncü haftası salı diyerek her hafta salı günleri sulamayı düzenli şekilde yapılması ağaçlarımızı düzenli zamanlarda sulamamız strese girmelerini önleyerek gereksiz yere su vermemizin de önüne geçmektedir. Tabi bu haftalık sulama modelinde dikkat etmemiz gereken konu 1 hafta içerisinde ani sıcaklık yükselmesi meydana geldiğinde sulama modelinde o haftaya özel olarak sulamayı 2 veya 3 defa ya çıkarabiliriz. Sulama modelimiz salma sulama, karık usulü sulama gibi yöntemlerle yapılabilir ancak bu sulama yöntemleri çok fazla su israfına neden olmakla beraber yabancı ot sıkıntısına ve toprağın verimsizleşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle en pratik, kullanışlı ve yarayışlı olan damlama sulama yöntemiyle sulama yapılmadır.

Sulama miktarına hakkında ise damlama sulama modelini örnek göstererek haftalık sulama modelinde 3 saatlik bir sulama yeterli olacaktır. Yani her bir lateral boru üzerindeki damlatıcıların 3 saatlik her ağaca vereceği su normal şartlarda 1 haftalık ağacın ihtiyacını yaz ayında karşılayabilmektedir. 3 saatlik sulama ortalama olarak 70 litre suya denk gelmektedir.

Ceviz bahçemizin sulaması Eylül ayı sonuna iklim şartlarına göre devam edebilmektedir. Cevizde hasat başlayıncaya kadar sulama devam edebilir.

Damlama sulama yapılan bahçelerde gübre uygulamasını sulamayla verebildiğimiz için işlerimiz oldukça kolaylaşır ve bu sulama periyodu boyunca gübreleme yapmayı kesinlikle unutmayalım. Özellikle Potasyum ve Fosfor uygulaması yapmamız meyve kalitesini iyi yönde etkileyecektir. Dikim Zamanı : Tüplü fidanların söküm ve uyanma zamanı gibi sorunları olmadığından yılın 12 ayı dikimi yapılabilir.

Çukura Gübre Verme : Kökler açıkta olmadığından dolayı açık kök fidanlarda olduğu gibi ahır gübresinin çukurun çok altına vermeye gerek yoktur. Fidan çevresine koyulacak toprakla karıştırılıp bile verilebilir. Ahır gübresi bulunmayan yerde kök gübresi (250 gr. Triple Süper Fosfat 250 gr. Potasyum Sülfat) toprakla karıştırılıp verilir.

Dikim : Çukur, üst toprakla yarı seviyesine kadar doldurulur. Torbadan dışarı çıkmış kökler varsa makasla kesilir. Torba, maket bıçağı veya makas yardımıyla kesilir. Fidan, toprağı ile beraber yumuşak toprağın üzerine oturtulur. Chandler ceviz fidanı ile birlikte narenciye fidanları da aynı bölgede bulunabilirler. Etrafı üst toprakla veya gübre karıştırılmış üst toprakla doldurulur. Fidanın kökü çevresindeki toprağın dağılmamasına özen gösterilerek ayakla sıkıştırılır. Eğer torba içerisindeki toprağın gevşek veya köklerin toprağı tam kavramadığını düşünülüyorsa torba alttan (tabanı) kesilir ve torba çıkarılmadan gevşek toprağa oturtulur. Etrafı gübreli veya gübresiz üst toprakla doldurulur. Sıkıştırma yapılmadan, doldurulan toprağın içerisindeki torba yukarıya doğru çekilerek çıkarılır. Doldurulan toprak torbadaki toprağın dağılmamasına özen gösterilerek ayakla hafifçe bastırılarak sıkıştırılır. Dikimde kök boğazının arazi seviyesinden aşağıda olmamasına ve fidan çevresinde bir çukur oluşturmamasına dikkat edilmelidir. Çöğürü Sıyırma ve Tepe Vurma : Tüplü fidanın tepesi daha önce vurulmamışsa aşı süren yerin ters tarafına bakan gözün 0,5 cm üzerinden tepe kesilir. Mayıs ayından önce yapılan dikimlerde, tepe vurma işleminin aşırı soğuklar geçince yapılmasında fayda vardır. Tepe kesilir kesilmez yara yerine Sutut ya da aşı macunu sürülür. Aşı yerinin altından, yabani sürgünlerin kısa zamanda çıkıp gelişmelerini engellemek için, çöğür gövdesindeki olası gözlere bastırıp sıyrılması çok önemlidir.

Herek Dikme : Dikimin arkasından fidan köklerine zarar vermeyecek şekilde fidanların yanına 3 x 5 cm herek (çıta) dikilir. Çıtanın dar yüzü fidan tarafında olmalıdır. Çıta rüzgar istikametinde dik olarak dikilirse daha faydalı olur.

Dikim işlemi bittikten sonra, fidanın çevresine yaklaşık 16 litre (1 teneke) can suyu yedirilerek verilir.

Aşı Bağının Çözülmesi ve Çıkıntı Kesimi : Dikimden sonra fidan köklerini salmaya ve yöreye uyum sağlamaya başlayınca aşı bağı çözülür. Çıkıntı canlı dokuyu içine alacak şekilde sürgün yerinin 0,5 cm üzerinden keskin bir makasla kesilir ve macunlanır.

Detaylı bilgi için karadeniz fidancılık sitemizi ziyaret edebilirsiniz. www.karadenizfidancilik.com bilgi vermeye devam edecektir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:56.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.1
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.